Fraxel lézeres fiatalítás

Tíz évvel ezelőtt az amerikai tudósok egy új fejlesztést mutattak be az orvosoknak és a kozmetológusoknak - a Fraxel lézert az arctisztításhoz és a bőrfiatalításhoz. A technológia hasznosnak bizonyult, megszokta, de nem találtak rá külön nevet - a szépségszalonok áraiban és a mindennapi életben a frakcionált fiatalítás eljárását ma Fraxelnek hívják.

Mi a Fraxel lézeres fiatalítás

A Fraxel technológiát az arc és a test lézeres peelingjére (fototermolízisére) használják. Önmagában a bőrfiatalítás lézerfénnyel egy régóta bevált hardveres technika, amelyet mindenhol alkalmaznak. Fraxel felfedezése szerint maga az eszközök sugárzása nem folyamatos áramban történik, mint például a CO2 lézerekben. A tudósok azzal az ötlettel álltak elő, hogy osszák el a fényáramot, és különböző hosszúságú, ultravékony sugarakból álló köteggé alakítsák. A telepítéssel dolgozó orvos beállíthatja behatolásuk mélységét - lehet 0, 3 mm vagy 1, 9 mm - attól függően, hogy a beteg milyen problémával jelentkezett. A pontlézeres besugárzás azért előnyös, mert segíti az új sejtek növekedését. A problémás terület ultrafinom sugarakkal történő kezelése során kialakulnak az úgynevezett mikrotermikus kezelési zónák (a bőrterületek legfeljebb 1 mm távolságra vannak), gyakorlatilag nincsenek hézagok.Amikor az egyes ilyen mikrofrakciókban az anyagcsere intenzívebben folyni kezd, természetes, hogy az egész kezelt terület gyorsabban helyreáll.

A legújabb fejlesztés, a 4. generációs Fraxel a bőr felső rétegére is hat - ezt a technológiát ablatív felújításnak nevezik (szemben a nem ablatívval, amelyet más típusú lézerekkel hajtanak végre). A problémás területeken - ahol ráncok, hegek, pattanás utáni öregedési foltok vannak - a felső réteg sejtjei elöregedtek vagy sérültek. Amikor rövid hosszúságú sugarak égik ki őket, a sérült terület helyreáll, de új és egészséges sejtekkel. Ezért a bőr a lézeres kezelés után tisztábbá és világosabbá válik, a pigmentfoltok eltűnnek, a hegek és a striák (striák) felszívódnak.

A Fraxel technológia nem segít a ráncok, különösen a mély ráncok teljes megszabadulásában - csak a szem vagy az ajkak körüli finom hálót lehet majd simítani.

Amikor a Fraxel fiatalítására van szükség

A Fraxel technológiát alkalmazó lézeres hámlasztás 30-50 éves nők és férfiak számára ajánlott, akik már észrevették magukban az életkorral kapcsolatos változásokat:

 • a bőr elvesztette tónusát, petyhüdté vált;
 • a pórusok megnagyobbodtak, az arcszín romlott - a bőr szürkévé, földdé vált;
 • a bőr egyenetlen, látható hegek, a pattanások utáni nyomok vannak;
 • öregségi foltok jelentek meg;
 • ráncok jelentek meg.

Szinte minden területet meg lehet engedni lézerrel: arc, nyak, dekoltázs, kéz, kar, láb, hát.

hogy a frakcionált lézer hogyan befolyásolja a bőr rétegeit

Használat ellenjavallatok

A lézeres peeling ellenjavallt terhes és szoptató nőknél, valamint rákos embereknél. Az eljárást el kell halasztani azok számára, akik vírusos és fertőző betegségek súlyosbodását tapasztalják. Bármely bőrbetegség (pikkelysömör, dermatitis, herpesz) és a területen fellépő mechanikai károsodás esetén, amelyet lézerrel kell majd kezelni, a hámlasztás sem történik - mindaddig, amíg a beteg teljesen fel nem gyógyul.

Relatív ellenjavallatok - a Fraxel előtt 3 hónappal később elvégzett bőrtisztító eljárások. Ebben az esetben a kozmetikusnál ellenőrizni kell a lézeres peeling lehetőségét. Figyelmeztetnie kell orvosát a fájdalomcsillapítók allergiájára is.

Fraxel lézertípusok - asztal

Lézer típusú Erbium Erbium és tülium Erbium Töredékes CO2 lézer
Milyen eljárást lehet végrehajtani Frakcionált fototermolízis
(bőr átalakítása)
Fototermolízis abláció nélkül Felszíni frakcionált fototermolízis
(bőr átalakítása)
Töredékes ablatív felújítás
Működési elve A mikrotermikus kezelési zóna minimális területével a bőr minden rétegét kezelik. A sugarak behatolási mélységét a készülék letapogató rendszere automatikusan beállítja. A bőrt különböző hosszúságú gerendákkal kezelik: a tülium lézer az epidermiszre hat, elpusztítja a régi sejteket, az erbium lézer - a dermis mély rétegeire. Rövid hullámhosszúságú fényhullámok hatnak a dermis retikuláris rétegére, ahol a kollagén állvány fekszik. A besugárzás segít helyreállítani ezt a keretet. Az intenzív fény kiégeti a bőr felső rétegének mikrotereit, majd helyükön új és egészséges sejtek képződnek.
Hullámhossz (nm) 1550 1550 (az erbium esetében), 1927 (a tium esetében) 1420 10, 600
Behatolási mélység (mm) 1. 4-ig 1, 92-ig 0, 65-ig 1, 6-ig
Időpont egyeztetés A bőr helyreállítása égési sérülések, hegek, pattanások, fotofiatalítás után, az életkori ráncok kezelése Akne utáni kezelés, hegek, hegek és öregedési foltok eltávolítása, a ráncok csökkentése Hibák kiküszöbölése vékony és érzékeny bőrön - ráncok a szemhéjon vagy striák az emlőmirigyeken Ráncok, hegek, striák kezelése, az öregedési foltok és a bőr dyschromia (elszíneződés) jeleinek eltávolítása, a pórusok csökkentése
arcfiatalítás frakcionált lézerrel

Melyek a Fraxel lézeres fiatalítás előnyei és hátrányai

A frakcionált fiatalítás hátránya nagyjából csak egy - magas költség.Sok beteg - azok közül, akik kipróbálták - indokolatlannak tartja az eljárás árát, és azt állítja, hogy egy lézeres fiatalító kúra kevesebb pénzzel teljesíthető.

A Fraxel profi közül:

 • az eljárás univerzális, bármilyen típusú bőrre alkalmas;
 • minimum ellenjavallatokkal rendelkezik;
 • a szövődmények valószínűsége alacsony;
 • a bőr gyorsan helyreáll;
 • az eredmény akár több évig is eltarthat.
hogyan hat a lézer a bőrre

Felkészülés a fraxel-eljárásra

Az eljárás előkészítése körülbelül hat hónap múlva kezdődik - bizonyos gyógyszerek elutasításával. Egy ideig abba kell hagynunk a vérhígító gyógyszerek szedését, amelyeket harminc után szinte minden második nő iszik. Korlátozza a napsütést, egy ideig hagyjon fel a szoláriummal - a későbbi kis áldozatok segítenek elkerülni a nagy problémákat. Amikor kimegy, még felhős napon is, viseljen fényvédőt. Körülbelül 3-4 hétbe telik az ilyen nehézségek elviselése, a kijelölt napig.

Két hét múlva ajánlatos áttérni a szelíd bőrápolásra, elhagyni az otthoni és vegyszeres hámlasztást, az emelést, az injekciókat (ezek általános ajánlások, és bizonyos típusú eljárások megengedettek, erről bőrgyógyász kozmetológushoz kell fordulni).

Az X. napon hagyjon fel a sminkkel és a kontaktlencsével, és ne igyon sok folyadékot, hogy utána ne legyen súlyos duzzanat. A szalon meglátogatása előtt 1-2 órával ebédelhet.

hogy áll a lézeres fiatalítás eljárása

Mi lesz a szalonban

Az orvos antiszeptikummal kezeli a bőrt, érzéstelenítőt alkalmaz - általában kenőcsöt vagy gélt lidokainnal. A tetejére kontakt gélréteget viszünk fel - erre azért van szükség, hogy az érzékelő könnyebben csúszhasson a bőrön (a legújabb generációs Fraxel Dual lézerhez a gélre már nincs szükség). A kiválasztott terület kezelési sémája egyfajta háló - vagyis az orvos az egyik, majd a másik irányban egyenes vonalak mentén hajtja a fúvókát. A mellékletek mérete 7x7 mm és 15x15 mm lehet, így az egy megközelítéssel megvilágított terület 0, 5-2 cm2.

Körülbelül 30 percet vesz igénybe az arc és a nyak kezelése, 10 perc a kéz, és 40 perc a gyomor, a mellkas, a csípő. Altatásban a beteg nem érez fájdalmat, csak enyhe égő és bizsergő érzést. Az eljárás után kellemetlen érzések jelentkezhetnek.A depanthenol kenőcs segít csökkenteni a fájdalmas érzéseket és felgyorsítani a bőr gyógyulását.. . . Az orvos azonban általában az eljárás utáni első napokban minden ajánlást megad az ellátásra vonatkozóan.

Hány eljárásra lesz szükség

Még egy eljárás után a bőr világosodik és kissé kiegyenlítődik. A kezelés folyamata általában hat hónapot vesz igénybe: a látható eredmény elérése érdekében 3-4 lézeres fiatalításon kell átmennie, 1-1, 5 hónapos szünettel.

hogyan változik a bőr a lézeres fiatalítás után

Milyen hatásra számíthat

Az eljárás után 2-3 nappal az ödéma alábbhagy, a sérült sejtek helyreállnak - égés vagy bőrpír nyomai nem észlelhetők. Könnyű matt barnulás jelenik meg a bőrön, az arc kiegyenlítődik.De a sejtek regenerálódásához idő kell.Körülbelül egy hónappal az első eljárás után észrevehető lesz, hogy az arc oválja megfeszült, az érhálózat kisebb lett, és az öregedési foltok megvilágosodtak. További 3-4 hónap elteltével a kollagén váz helyreáll - a ráncok kisimulnak, a bőr tónusa megnő és a nő már 5 vagy akár 10 évvel fiatalabbnak tűnik.

Meddig tart az eredmény

Lehetetlen pontosan kiszámítani, hogy a Fraxel lézeres kezelés mennyi ideig fog tartani, de ez egy hónapnál vagy egy évnél tovább biztosan tart. A Fraxel helyreállítja a bőr fiatalosságát, de nem törli az öregedés, a genetika törvényeit és a hormonális rendellenességek kockázatát. Az eredményt csak hozzáértő bőrápolással és az orvos összes ajánlásának betartásával hosszabbíthatja meg.

Lehetséges szövődmények, hogyan lehet ezeket elkerülni

Klinikai vizsgálatok szerint a következő szövődmények lehetségesek a Fraxel lézeres fiatalítás után:

 • a pattanások (pattanások) megnyilvánulása;
 • az arc herpeszének megnyilvánulása;
 • gyulladás utáni hiperpigmentáció;
 • elhúzódó (több mint 4 napos) erythema;
 • elhúzódó (több mint 2 napos) ödéma.

A hegek megjelenésétől és a keloidok elszaporodásától, a daganat kialakulásától a lézeres expozíció területén nem kell tartani.A technológia fennállásának tíz éve alatt egyetlen ilyen esetet sem sikerült azonosítani.

A szövődmények akkor is lehetségesek, ha az orvos teljes mértékben betartja a technológiát. Az, hogy felmerülnek-e vagy sem, inkább a beteg egészségi állapotától és az eljárásra adott egyéni reakciótól függ. Természetesen a szalon meglátogatása előtt meg kell derítenie, van-e ellenjavallata, majd alaposan mérlegelnie kell a szakember választását és azt a helyet, ahol lézeres felújítást végez. Az alkohol tartalmú krémeket a gyógyulás során ki kell zárni az ápoló kozmetikumok közül. Kémiai hámlasztás vagy dermabrázió nem ajánlott két hétig a lézeres felújítás után.

A frakcionált fototermolízis nagyon népszerűvé válik. Sajnos ez ahhoz a tényhez vezet, hogy sok szalon félrevezeti az ügyfeleket, és hamis eszközökön végez fototermolízist. A fiatalító módszerrel kapcsolatos negatív vélemények többsége kétes minőségű hamis technikák alkalmazásának eredménye. Követelje a használt eszköz dokumentációjának és tanúsítványainak bemutatását, és ne feledje, hogy az eredeti felszerelés nem olcsó, és a kis szalonok gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy valódi felszerelést vásároljanak.

ödéma a frakcionált fiatalítás után

A rehabilitációs időszak 1-3 napig tart, ez idő alatt az ödéma és a bőrpír a szokásos.

Rehabilitációs időszak

A beavatkozást követő első néhány órában az érzéstelenítés visszahúzódik, és érezni fogja az arcod duzzadását. A jéggel történő hideg borogatások segítenek enyhíteni a duzzanatot és enyhíteni a fájdalmat (csak jégkockákat kell törölközőbe vagy pamutszalvétába csomagolni). Távolítson el minden mechanikai hatást (a férfiak nem borotválkozhatnak ugyanazon a napon, csak 2-3 nap után).

Az arc 2-3 nappal az eljárás után többé-kevésbé egészséges megjelenést nyer, ezért a tapasztalt nőknek ajánlott péntek este ellátogatni a szalonba - így a hétvégén felépülhet, hétfőn pedig sminkelhet és munkába állhat.

Amíg a bőr gyógyul, pelyhesedhet, ezért mindenképpen használjon hidratáló krémet - csak beszéljen orvosával arról, hogy melyik. Zuhanyozhat, de nem meleg - meleg. A fürdőket és a szaunákat, sőt a fürdőt is el kell hagyni néhány napra.

A szalon látogatása utáni első három nap fizikai aktivitása sem hoz semmilyen előnyt, ezért egy ideig nyugodt és kimért rendszert kell betartania.

napsapka használata a frakcionált fiatalítás után

A Fraxellel kapcsolatos dicsérő eredmények áradatában valahogy elvesznek azok a nők posztjai, akik szenvedtek ebben az eljárásban. Fontolja meg ezt, mielőtt lefekszik a kanapéra a szalonban. Ne feledje: előzetes orvosi vizsgálat és bőrgyógyász jóváhagyása nélkül nem végezhető lézerkozmetikai eljárás.