Hogyan működik a frakcionált fototermolízis - kinek ellenjavallt ez a lézeres eljárás?

frakcionált termolízis a szem körüli bőr számára

A frakcionált fototermolízis a lézer fiatalításának módszere, a szén-dioxid lézersugarak bőrhatásának hatásával. Ráncok, striák, striák, horgonyok és pattanások nyomainak eltüntetésére szolgál. Tíz éves gyakorlat megmutatta ennek a módszernek a nagy hatékonyságát és biztonságát.

A frakcionált fototermolízis előnyei

A frakcionált fototermolízisnek számos kétségtelen előnye van a bőr egészségének javításának számos más módszerével szemben:

 • biztonság és minimális mellékhatások;
 • non-invazivitás, a vírusos hepatitis, a HIV-fertőzés és a vér és a testnedvek által közvetített egyéb betegségek megfertőzésének képessége
 • egyszerű technika;
 • kényelem a beteg számára;
 • az a képesség, hogy minden beteg számára egyedi lézeres expozíciós programot választhat;
 • a bőrhibák, például hegek célzott helyi kezelése;
 • fájdalommentesség;
 • bármilyen bőrfototípusú emberekben történő alkalmazás képessége;
 • hatékonyság bármilyen életkorú betegeknél, 16 éves kortól kezdve;
 • rövid gyógyulási időszak.

Működési elve

A kozmetológia egyik kihívása egy hatékony és biztonságos eljárás létrehozása, amely minimálisan invazív és gyors helyreállítással jár. A frakcionált fototermolízist 2004-ben javasolták. A módszer különálló, magas hőmérsékletű (mikrotermikus) zónák létrehozását jelenti, amelyeket intakt területek választanak el egymástól. Ezeknek a kezeletlen területeknek köszönhetően a hám a lézerrel való érintkezés után gyorsan helyreáll.

A klinikai vizsgálatok után kiderült, hogy a frakcionált fototermolízis után 3 hónappal a betegek egyharmadában csökkentek a szem körüli ráncok, és az alanyok felénél javult az alkar bőrének állapota. A mikrotermális zónák a dermiszben 0, 4 mm mélységben helyezkedtek el, átmérőjük 0, 1 mm, a köztük lévő távolság 0, 25 mm volt.

Ezt követően fejlesztették a frakcionált fototermolízis eszközeit, amelyek lehetővé tették az orvosok számára, hogy megváltoztassák a lézerenergiát és a mikrotermikus zónák jellemzőit. Ez lehetővé tette a frakcionált lézeres fiatalító eljárás alkalmazását különféle kozmetikai feladatok elérésére.

Hogy megértsük, mi az, elképzelni kell a frakcionált fototermolízis hatásmechanizmusát. A manipulációhoz nagyon kicsi, pontosan irányított (frakcionált) lézersugárnyalábot használnak. Mikroszkópos károsodást okoznak a kezelendő szövetben.

A frakcionált lézeres besugárzás hatására az epidermisz és a dermis kis területeinek helyi hőmérséklete megemelkedik, ami intracelluláris víz felmelegedéséhez és a sejtek elpusztulásához vezet. Ez aktiválja a regeneratív folyamatokat, serkenti a kollagén szintézisét és a fiatal hámsejtek képződését. A kollagénképződés hosszú távú hatásokkal jár a megnövekedett bőrsűrűség és a ráncok simítása formájában.

Molekuláris szinten a változások magukban foglalják a hősokk-fehérjék megjelenését, a növekedési faktorok, a hialuronsav és más olyan anyagok átalakulását, amelyek felgyorsítják a kollagén károsodott területeinek a sejtből történő eltávolítását és új kollagénmolekulák képződését. A felületes bőrréteg helyreállítása az expozíció után 2 napon belül megtörténik. A megsemmisült sejteket 2 hét múlva teljesen hámlasztják a felszínről.

A frakciókban intenzív helyreállítási folyamatok indulnak meg, mivel a bőrszövetek regenerációs képessége nagyon magas. A ponthatás elegendő mennyiségű egészséges sejtet biztosít, amelyek új hámsejtek forrásaként szolgálnak.

A frakcionált fototermolízis vagy a fraxel-terápia elkerüli a sötét bőrű embereknél a hipopigmentált foltok kialakulását, mivel ez nem vezet a melanociták - pigment sejtek pusztulásához. Lézer hatására a melanin pigment újraeloszlik, ami kiegyenlíti az arcszínt.

frakcionált lézer működési elve

Milyen hatás várható

Ahhoz, hogy lelke teljesen nyugodt maradjon, olvassa el azok véleményét, akik már alkalmazták ezt az eljárást: öröm, csodálat és teljes elégedettség magával az eljárással és annak eredményeivel. Viszonylag fájdalommentes, gyors, nem igényel műtéti beavatkozást és hosszú rehabilitációs időszakot, a frakcionált arcfiatalítás a ragyogó fiatalos és egészséges bőr örömét fogja nyújtani:

 • enyhíti a hegeket, a pókereket, az arc striáit;
 • szűkíti a pórusokat;
 • fehéríti az arc bőrét a pigmentációtól;
 • feszesebbé teszi a petyhüdt bőrt, rugalmasabbá és rugalmasabbá teszi, mivel az elasztin és a kollagén szintetizálódik a bőrsejtekben a lézer hatására;
 • kisimítja a ráncokat;
 • nem hagy nyomot a "varjúlábról";
 • javítja az arcszínt;
 • élesebbé teszi az arc kontúrját.

A hatás az első eljárás után egy héten belül látható lesz. Ennek megszilárdítása és a saját fiatalsága folytatása érdekében több foglalkozás lefolytatása ajánlott: gyakoriságukat és rendszerességüket az orvos fogja meghatározni és tanácsolni.

Az eljárás típusai

A kozmetológiában kétféle frakcionált fototermolízist alkalmaznak - ablatív és nem ablatív.

Nem ablatív frakcionált fototermolízis

Abban az esetben, ha hatékony hatásra van szükség intenzív károsodás és hosszú gyógyulási periódus nélkül, nem ablatív frakcionált fototermolízist alkalmaznak. Sikeresen használják a ráncok simítására, emelésre, a megjelenés javítására, a hegek és az öregedési foltok megszüntetésére. Ez az eljárás erbium lézert használ, amely behatol az epidermiszbe, és nem károsítja azt. A nem ablatív frakcionálási eljárás során alkalmazott másik sugárzási típus a túliumlézer, amelynek hullámhossza 1, 93 nm.

Klinikai vizsgálatok kimutatták az eljárás kiváló hatását a pattanások hegjeinek kiküszöbölésére. Frakcionált fototermolízist alkalmaztunk 1, 54 nm hullámhosszú erbium lézerrel. Hat hónappal a beavatkozás után a betegek 83-98% -ában jelentős javulást figyeltek meg, a bőr cicatricialis változásainak súlyosságától függően.

A nem ablatív frakcionált fototermolízist gyakran alkalmazzák az életkori foltok kezelésére. Ezenkívül lehetővé teszi a hipopigmentáció területeinek kiküszöbölését, ami a melanin pigment újraeloszlását okozza a bőrben.

A nem ablatív frakcionált fototermolízis hosszan tartó hatást fejt ki. Tehát, a bőr állapota a pattanások kezelése után 4 évig 2 évig folyamatosan javul. A striák kezelését nemcsak maguk a striák eltávolítása kíséri, hanem a környező szövetek rugalmasságának növekedése is. A nem ablatív frakcionált arcfototermolízis az expozíció után legalább 3 hónapig jelentős mértékben csökkenti a homlok és a nyak ráncait.

A frakcionált fototermolízist követő nemkívánatos mellékhatások a betegek 5% -ában fordulnak elő. Ezek közé tartozik a bőrpír vagy a pigmentáció a kezelt területen. Sokkal ritkábban súlyosbodik a herpesz fertőzés és a pattanások. Ezek a jelenségek azonban hamarosan eltűnnek. Hosszú távú káros hatásokat nem jelentettek.

Közvetlenül az eljárás után néhány beteg enyhe fájdalmat és fokozott érzékenységet tapasztal a kezelt területen, de ezek a jelenségek is rövid életűek.

Így a nem ablatív frakcionált lézeres kezelés hatékony módszer az atrófiás hegek, pattanások és apró hegek, pigmentációs rendellenességek kiküszöbölésére. Az eljárást nagyon ritkán kísérik mellékhatások, hatása hosszú ideig tart.

a frakcionált fiatalító eljárás mellékhatása

Ablatív fototermolízis

A hagyományos ablációs technikákkal összehasonlítva az ablatív frakcionált fototermolízist ugyanolyan hatékonysággal rövidebb gyógyulási periódus kíséri.

A technikát 2007 óta alkalmazzák, amikor egy CO2 lézer példájával bemutatták a fotorejuvenáció hatékonyságát. A lézersugár előre meghatározott mélységben létrehozza a bőr károsodásának területeit, amelyet a felszíni bőrsejtek fehérjéinek pusztulása és koagulációja (összecsukása) kísér. Az új kollagén az expozíció után legalább 3 hónapon belül képződik, szemben a nem ablatív technika 1 hónapjával.

A CO2 lézer (hullámhossz 10, 6 nm) vagy az erbium lézer (2, 79 vagy 2, 94 nm hullámhossz) hatású eszközök használata erősíti a bőrt, eltávolítja a mély ráncokat, eltávolítja a hegeket és hegeket, valamint az öregedési foltokat.

Hosszabb hullámhossza miatt a szén-dioxid lézer behatol a bőr mélyebb rétegeibe, és képes megbirkózni a kifejezett kozmetikai hibákkal. A rövidebb hullámhosszúságú erbium lézernek sekélyebb és sokkal gyorsabb hatása van, emiatt a magas hőmérsékletű terület gyakorlatilag nem terjed át a környező szövetekre. Ehhez lágyabb és biztonságosabb hatás társul.

Jó eredményeket értek el az orr - rhinophyma szöveteinek betegségeinek kezelésében ezzel a technikával. A betegséget az orr bőrének vörössége és megvastagodása kíséri, ami a beteg vonzó megjelenéséhez vezet. Az eljárás után 3 hónap elteltével a hatás a betegek 69% -ában figyelhető meg, miközben hegek vagy pigmentáció nem képződik, és fertőző szövődmények nem fordulnak elő.

A nem ablatív frakcionált fototermolízishez képest az abláció valamivel fájdalmasabb a munkamenet alatt és közvetlenül utána. A kényelmetlenség gyakoribb, ha erbium lézert használ. 2 hétig a betegek vörösek és duzzadtak maradnak a kezelt területen. Ezek a hatások inkább a CO2 lézerre jellemzőek.

A nem ablatív frakcionált technika gyors felépüléssel és minimális mellékhatásokkal vonzza a betegeket. Az ablatív fototermolízis azonban hatékonyabb és biztonságosabb, mint a hagyományos lézeres abláció. Elsősorban a mély ráncok, hegek és hegek eltávolítására szolgál.

a frakcionált fiatalító eljárás előtt és utánfrankó fiatalítás hatása

Javallatok és ellenjavallatok

Az eljárást számos kozmetikai probléma esetén alkalmazzák:

 • pigmentációs rendellenességek (foltok, beleértve a szeniliseket is, és a nap hatására alakultak ki);
 • a bőr öregedésének jelei;
 • mély ráncok;
 • a szemhéjak frakcionált fototermolízise, megszüntetve a rajtuk lévő finom ráncokat;
 • megnagyobbodott pórusok;
 • a pattanások következményei;
 • striák és hegek;
 • változások az érzékeny területeken (ecset, dekoltázs, szemhéjak).

Az eljárás nem hajtható végre minden embernél. Abszolút ellenjavallatok vannak a frakcionált termolízishez, amelyben más kozmetikai módszereket kell választani:

 • gyógyszerek szedése - az A-vitamin prekurzorai (retinoidok);
 • meglévő durva keloid hegek, például műtétek vagy égési sérülések után, ami a bőr rossz regenerálódását jelzi;
 • terhesség és szoptatás;
 • epilepszia;
 • akut fertőzések (légzőszervi megbetegedések, mandulagyulladás súlyosbodása, kolecisztitisz vagy pyelonephritis, szájüregi candidiasis, herpeszfertőzés akut stádiumban és mások);
 • a glükokortikoidok hosszú távú bevitele belül, citosztatikumok, immunszuppresszánsok, antibiotikumok;
 • bármely szerv rosszindulatú daganatai;
 • a pikkelysömör súlyosbodása.

Az eljárás végrehajtása ezen állapotok hátterében lassú gyógyulás, az öregedési foltok és hegek kialakulása, valamint egy másodlagos fertőzés hozzáadásával jár.

Bizonyos körülmények között a manipulációt elhalasztják, de a gyógyulás után az exacerbáció alábbhagy, vagy bizonyos óvintézkedések elvégezhetők:

 • dermatitis a javasolt beavatkozás területén;
 • a helyi érzéstelenítésben vagy más fájdalomcsillapítókban alkalmazott gyógyszerek intoleranciája (novokain, lidokain, trimekain, ultrakain és mások);
 • krónikus veseelégtelenség, súlyos hypothyreosis (csökkent pajzsmirigy funkció), súlyos diabetes mellitus;
 • több anyajegy és szemölcs a lézeres alkalmazás területén;
 • a fiatalítás korábbi eljárásai a dermis (3 hónap) vagy az epidermis szintjén (a beavatkozás előtt 10 nappal);
 • autoimmun betegségek - szisztémás lupus erythematosus, scleroderma, dermatomyositis;
 • HIV-fertőzés, hepatitis B és C;
 • az alapos bőrápolás lehetetlensége a helyreállítási időszakban.

Hogyan zajlik az eljárás

2 héttel a frakcionált fototermolízis előtt abba kell hagynia a bőrt károsító termékek, például a bozót és a hámlasztást. Átmenetileg le kell állítani a következő anyagokat tartalmazó külső készítmények alkalmazását:

 • retinol;
 • szalicil sav;
 • glikolsav.
A fototermolízis jó alternatíva a műtéti arcplasztika és a lézeres felújítás előtt. Csak kozmetikus végezheti az eljárást.

Először a szakember pamutpárnával tisztítja a beteg bőrfelületét, és helyi érzéstelenítőt tartalmazó érzéstelenítő krémet alkalmaz. Az altatás után kenőcsöt alkalmaznak a készülék csúsztatásának megkönnyítésére.

Ezután a problémás terület kezelése egy speciális fúvóka segítségével kezdődik. Az érzéstelenítésnek és a kezelt területre juttatott hűtött levegő áramlásának köszönhetően a folyamat teljesen fájdalommentes. Ennek során csak egy halvány bizsergés érezhető. Az orvos rács formájában történő mozgásokkal kezeli a bőrt legfeljebb 2 cm-es területen2. . .

A munkamenet ideje a kezelt terület területtől függ és körülbelül 30 perc. 40 percet vehet igénybe a csípőn és a hason lévő striák gyógyulása.

Az eredeti Fraxel készülék 4 eljárása különféle lézer behatolási mélységgel rendelkezik:

 • Finom (gyengéd) - enyhe felületi hatás, ideális a szemhéjak, az emlőmirigyek és más érzékeny területek bőrének kezelésére.
 • Javítás (helyreállítás) - a dermis mély rétegeire gyakorolt hatás, amely beindítja a bőr belső rétegének helyreállítását. Legjobb a mély ráncok, hegek, pókerek, megnagyobbodott pórusok eltávolítására.
 • Helyreállítás (helyreállítás, megújítás) - a leggyakoribb technika, amely lehetővé teszi a sekély ráncok eltávolítását, az öregedés jeleinek megszabadulását, a pattanások utáni apró hegeket.
 • A Restore Dual egy fototermolízis eljárás, mind az erbium, mind a tium lézerek alkalmazásával, amely biztonságosabb. A fraxel terápia minden javallatára használják.

A legjobb hatás érdekében általában 3-8 kezelésre van szükség 1 hónapos időközönként. A foglalkozások számát az orvos határozza meg. Ez az elváltozás súlyosságától és a kezelendő területtől függ.

a frakcionált fiatalítás eredményefrakcionált szemhéjfiatalítás

Helyreállási időszak

Az expozíció után a kozmetikus azonnal lehűti a bőrt, és hidratáló krémet visz rá, majd részletesen elmagyarázza a kezelt terület gondozásának jellemzőit.

Az első 5 napban nem szabad hasra aludnia. Naponta háromszor vigyen fel hidratáló krémet a kezelt területre. A fototermolízis után 2 hétig ne használja a fent említett retinol-, szalicilsav- és glikolsavalapú termékeket.

2 hónapig ajánlott kerülni a közvetlen napfényt. Ha kifelé megy, akkor egy SPF 30-50 fényvédő krémet kell felvinnie, és 2 óránként a szabadban tartózkodás után kell újra bekenni.

A tanfolyam alatt és a gyógyulási időszak alatt ajánlott leszokni a dohányzásról, mivel a dohányfüst összetevői lassítják a gyógyulást és rontják a fototermolízis hatását.

A beavatkozás után néhány betegnek enyhén kipirosodott és duzzadt bőre van. Ez a hatás általában 1-3 napig tart. Amikor a bőrpír eltűnik, tanácsos visszatérni az orvos kinevezésére, hogy értékelje a terápia első hatását.

Az égő érzés 2-3 napig zavarhatja a beteget. Hideg borogatással enyhítheti.

A puffadás a lézer dermiszben történő normális hatásának megnyilvánulása. A munkamenet után azonnal bekövetkezik, és maximális súlyosságát egy nap alatt éri el. Az ödéma kifejezettebb a szemhéjak és a szem környékének kezelésénél. 2-3 nap elteltével ez a tünet önmagában eltűnik.

Bizonyos esetekben a kezelés után a bőr lebarnul, ami 2 hét után eltűnik. A hét folyamán a szárazság és a feszesség érzése okozhat gondot, amelyet egy hidratáló krém segít megszüntetni.

Megfelelő bőrkezeléssel és a gondozásra vonatkozó összes ajánlás betartásával a mellékhatások 2 hét múlva teljesen eltűnnek.

Ha a teljes kezelést elvégezték, a fototermolízis hatása legalább 3 évig tart.

a frakcionált fiatalító eljárás hatása

A lézeres frakcionált fototermolízist a ráncok, a pigmentáció, a striák és a hegek fiatalítására, megszüntetésére végzik. Biztonságosabb, mint a hagyományos lézeres beavatkozás, de nem kevésbé hatékony. A rehabilitációs időszak rövid, és nem jár súlyos mellékhatásokkal. A frakcionált fototermolízis ajánlott minden olyan betegnél, aki javítani kívánja a bőr megjelenését és megőrzi a fiatalosságot.